Dagenham'daki Ford fabrikasında dikiş makinesi işçiliği yapan 187 kadın işçi 1968 yılında greve giderek Birleşik Krallık’ta "Eşit Ücret Yasası"nın yolunu açmayı başardı. Bu tarihsel olay aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde bir dönüm noktası oldu.
Grevden 5 yıl sonra yürürlüğe giren yasa, aynı işi yapan kadın ve erkeklerin, ücret ve çalışma şartları bakımından eşit muamele görmesini gerektiriyordu.
Tarih yazan bu kadınlar neden greve gitmek zorunda kaldı?
Dikiş makinesi işçiliği yapan kadınların ileri beceri gerektiren işçi sınıfında olmaları gerekirken (C sınıfı) daha düşük vasıflı işçileri kapsayan sınıfta (B sınıfı) gösterilmesi olayların başlangıcı oldu. Ayrıca bu kadınlara aynı sınıftaki erkeklerin aldığı ortalama maaştan daha az ödeme yapılacağı açıklandı.
Haklı olarak kadınlar bu adaletsizlik karşısında sessiz kalamadı. Fabrikada üretilen koltuk örtülerinin hazırlanmasından sorumlu olduklarından bu işi herkesin yapamayacağının ve üretim hattının aksayacağının da bilincindeydiler.
Gerçekten de koskoca fabrikada sadece 187 kişilik bir grubun greve gitmesi üretimin tamamen durmasına sebep oldu.
İşçi Sendikası, "Grevle birlikte fabrika diz çöktü çünkü koltuk örtüsü olmayan arabaları satamayacaklarını biliyorlardı ve başka kimse bu işin nasıl yapılacağını bilmiyordu" şeklinde bildiri yayınladı.
Eşit Ücret Yasası, Kraliyet tarafından onaylandıktan tam 40 yıl sonra, 2010 yılında, Cinsiyet Ayrımcılığı Yasası, Irk İlişkileri Yasası ve Engellilere Ayrımcılık Yasası gibi yasaları birleştiren “Eşitlik Yasası” olarak güncellendi.
Yine de 1970’den bu yana yapılan birçok iyileştirmeye rağmen önümüzde uzun bir yol var. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2019 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre, kadın ve erkekler tam iki yüzyıl sonra eşit ücret alabilecek.
Günümüz kutlu olsun.
Kaynak: www.independent.co.uk/life-style/women/equal-pay-act-50-years-anniversary-women-strike-dagenham-ford-a9536856.html
Comments