top of page
londradanbildiriyor

Londra'daki Ücretsiz Müzeler & Sanat Galerileri İçin 10 Öneri

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023

Londra'nın akla gelebilecek hemen hemen her türden müzeye ve galeriye ev sahipliği yapan bir kültür merkezi olduğunu bilmelisin. Bilmen gereken bir diğer önemli konu ise bu kültürel zenginliklerin tadını hiç para harcamadan çıkarabileceğin! Diğer Avrupa şehirlerinde pek rastlayamayacağın bir ayrıcalık bu.


Şehirde mutlaka ziyaret etmen gereken müzeleri ve sanat galerilerini senin için seçtim. Londra'nın nimetlerinden faydalanma vaktidir:)


Londra'daki Bedava Müzeler


#1 - British Museum (Britanya Müzesi)

Kültür tarihini kayıt altında tutan British Museum, dünyada ilk kurulan müzelerden biri. 1753 yılında hayatını kaybeden Sir Hans Sloane'ın sahip olduğu 71 bin parçalık sanat koleksiyonunu İngiliz Parlamentosu’na 20.000 sterlin karşılığında satması, bu eserleri koyacak bir yer arayışını beraberinde getirmiş ve müze bu fikirle doğmuş.


Sir Sloane, müzeye gelen herkesin eserleri ücretsiz incelemesi şartını getirmiş. Bu yüzden girişler ücretsiz.


Müzede şu an 80 milyon parça olduğu biliniyor ancak bunlardan sadece 80 bini halka açık.


Şu linkten ücretsiz biletini alabilirsin.


Adres: Great Russell Street, London WC1B 3DG


#2 - Natural History Museum (Doğa Tarihi Müzesi)

South Kensington, Londra'daki en iyi üç ücretsiz müzeye ev sahipliği yapıyor: Science Museum, Victoria and Albert Museum ve Natural History Museum.


Yılda beş milyondan fazla ziyaretçinin geldiği Londra’daki en popüler müzelerden biri Natural History Museum. Ana girişteki ikonik Dinozor "Dippy" yerine müzeye gelenleri dev bir mavi balina olan "Hope" karşılıyor. Eşsiz bir müze için oldukça etkileyici bir başlangıç!


Şu linkten ücretsiz biletini alabilirsin.


Adres: Cromwell Rd, South Kensington, London SW7 5BD


#3 - Victoria & Albert Museum (Victoria ve Albert Müzesi)


Moda, sanat ve tasarım dendiğinde Londra’daki en iyi müzelerden biri olan Victoria & Albert Museum ya da kısaca V&A, dünyanın en büyük süsleme sanatları ve tasarım müzesi ünvanına sahip.


1852 yılında kurulan müzenin adı, kraliyet ailesinin efsaneleşen aşk hikayesinin kahramanları Prince Albert ve Kraliçe Victoria'dan geliyor.


Moda ve tasarım bir yana, özellikle heykellere ilgi duyuyorsan burası tam sana göre bir yer! South Kensington bölgesinde bulunan müze o kadar büyük ki kesinlikle iki saatten fazlasını hak ediyor. Müze, 4 milyondan fazla esere ev sahipliği yapıyor.


Mağaza kısmında inanılmaz geniş bir kitap koleksiyonu var, gelmişken mutlaka göz atmalısın.


Bu müzeye giriş için önden online bilet almana gerek yok.


Adres: Cromwell Road, London SW7 2RL


#4 - Science Museum (Bilim Müzesi)

Eğer bilime ilgin varsa Science Museum aradığın adres. Özellikle interaktif sergileri sayesinçocuklu aileler için de son derece ideal bir yer. Bu müze şimdiye kadar bilmediğin birçok şeyi öğrenmen için mükemmel bir fırsat sunuyor. Muhteşem koleksiyonlarıyla 1857'den beri ziyaretçilerine değerli bilgiler aktarmaya devam ediyor.


Şu linkten ücretsiz biletini alabilirsin.


Adres: Exhibition Rd, South Kensington, London SW7 2DD


#5 - Queen's House (Kraliçenin Evi)

Adeta bir sanat galerisi haline gelen Queen's House (Kraliçenin Evi), 450'den fazla esere ev sahipliği yapıyor ve denizcilik üzerine büyük bir koleksiyona sahip.


İngiliz klasik tarzının kullanıldığı ilk yapı olmasıyla dikkat çeken Queen's House, ikonik lale merdiveniyle (Tulip Stairs) sanat tarihi için önemli bir yere sahip.


Efsaneye göre burası hayaletli bir ev aynı zamanda!1966'da bu merdivenlerde kefenli bir figürün göründüğü ünlü "hayalet" fotoğrafını merak ettiysen müzenin kendi sayfasında paylaşılan görüntüye buradan ulaşabilirsin.


Şu linkten ücretsiz biletini alabilirsin.


Adres: Romney Rd, Greater, London SE10 9NF


#6 - Sir John Soane’s Museum

İngiliz tarihinde Naiplik Dönemi (Regency Era) olarak adlandırılan bir zaman dilimi var. Galler Prensi George, kral adına devleti yönettiği için bu döneme böyle denmiş. Monarşik açıdan bir kriz dönemi olsa da sanat ve mimari alanlarında çok büyük gelişmeler yaşandığından tarihte önemli bir yere sahip.


Bu tarihlerde halka görgü kuralları öğretilmiş, toplumun daha düşünceli ve zarif davranışlar sergilemesi için çeşitli çalışmalar yürütülmüş, hatta bu çalışmalar literatüre “Regency Tarzı” olarak geçmiş. Regency Tarzı denilince akla ilk gelen isimlerden biri Mimar Sir John Soane.


Mimarlık tarihinde “ışık ve mekan ustası” olarak anılan John Soane, uzun yıllar Kraliyet Akademisi’nde mimarlık profesörlüğü yapmış ve dönemin önde gelen isimlerinden biri olmuş.


John Soane’nin Londra’nın kalbinde yer alan evi, şimdilerde dünyanın en ilginç müzelerinden biri olarak halka açık.


Dünyanın dört bir yanından gelen tasarım ve mimarlık öğrencilerine ilham kaynağı olan bu müze, zengin resim koleksiyonu, mimari çizimleri, antika parçaları ve heykelleriyle Londra’nın gerçek bir hazinesi ve mutlaka ziyaret edilmeli.


Önden online bilet almak gerekmiyor.


Adres: 13 Lincoln's Inn Fields, London WC2A 3BP


#7 - The Wallace Collection

Londra’daki dünyaca ünlü bir aile koleksiyonu olan Wallace Collection’ın etkileyici bir hikayesi var. İlgi alanları sanat ve sanatçıyı desteklemek olan idealist bir ailenin tam 5 kuşak boyunca zengin bir koleksiyon biriktirerek müze kurmaları dünyada örnek olabilecek nitelikte. 1760 – 1880 yılları arasında yaşayan varlıklı ve yüksek eğitimli Wallace Ailesi, yaşamları boyunca sadece sanata yatırım yapmış.


120 yıl boyunca tutkuyla oluşturulan bu koleksiyon, birçok ülkenin ulusal müzesinden daha fazla sayıda değerli eseri kapsıyor. Bu büyük kültürel zenginlik ingiliz ulusuna armağan olarak bırakılmış.


Önden online bilet almana gerek yok.


Adres: Hertford House, Manchester Square, London W1U 3BN


Londra'daki Bedava Galeriler


#8 - Tate Modern

Londra’nın en ünlü sanat galerisi, şehrin olmazsa olmaz ziyaret mekanı Tate Modern, dünyanın en iyi modern ve çağdaş sanat koleksiyonlarından birine sahip. 2000 yılından beri halka açık olan bu sanat galerisinde Monet, Picasso gibi büyük isimlerin hayatlarının neredeyse her döneminden parçalar sergileniyor.


Bir de galeride öyle bir cafe var ki manzarası şahane! Buraya sadece keyif yapmak için bile gelebilirsin, oldukça fotojenik bir yer. Yağmurlu havada çok daha güzel oluyor.


Çıkmadan shop bölüme uğrayarak indirimdeki kitapları incelemeyi unutma.


Özel sergiler dışında önden bilet almak gerekmiyor.


Adres: Bankside, London SE1 9TG


#9 - Tate Britain

Tate Britain, Birleşik Krallık’ın ulusal sanat eserlerine ev sahipliği yapan ve dünyanın en büyük İngiliz sanat koleksiyonunu sergileyen galeri. Müze, Tate Modern'in büyük kardeşi diyebiliriz çünkü burası milenyumda yapılan kardeşinden çok daha köklü bir tarihe sahip. Tate Britain, 1897'de açıldı ve o zamandan beri ziyaretçilerine Tudor döneminden kalma büyük bir İngiliz sanat koleksiyonu sunmaya devam ediyor.


Özel sergiler dışında önden bilet almak gerekmiyor.


Adres: Millbank, London SW1P 4RG


#10 - National Gallery (Ulusal Galeri)


Londra seyahatin sırasında sadece birkaç sanat galerisine zaman ayıracaksan, National Gallery mutlaka listende yer almalı çünkü burası sadece Londra'nın ya da İngiltere'nin değil, dünyanın en iyi sanat galerilerinden biri.


Galeri Londra'nın önemli meydanlarından biri olan Trafalgar Square'de bulunuyor. Bu galeri, 1200'lerden 1900'lere kadar uzanan ve 2000'den fazla eserden oluşan etkileyici bir koleksiyona sahip. Boticelli, Rembrandt, Da Vinci, Monet, Van Gogh... aklına gelen tüm büyük isimlerin eserleri burada sergileniyor.


Şu linkten ücretsiz biletini alabilirsin.


Adres: Trafalgar Square London WC2N 5DN


Verimli Bir Müze Ziyareti İçin:


Yukarıda bahsettiğim geniş koleksiyonlu müzelere birkaç saat ayırarak tamamını görmek mümkün değil. Bu yüzden eğer yeterli vaktin varsa müzeyi bölümlere ve günlere ayırarak gezmeyi deneyebilirsin.


Müzenin yoğunluğunun en az olduğu tarih ve saati belirle: hafta içi açılış saatine denk getir.


Müzeyle ilgili önden bilgi topla, eserlerin tarihi hakkında biraz okuma yap. Müzelerin internet sitelerinde “highlights” (öne çıkanlar) bölümleri oluyor, o kısmı okuman bile sana yardımcı olacaktır.


Eserleri incelemek için kendine ayıracağın zamanı belirle. Bazen müzede her objeye eş zaman ayırmak gereksiz olur. Özellikle ilgi alanın olan konulara yoğunlaş.


Müzenin kurallarına göz at: Bazı özel sergilerde fotoğraf çekmek dahi yasak olabiliyor.






Comments


bottom of page