Londra'ya gezmek için ya da yaşamak için gelmiş olabilirsin ama bu şehir hakkında ne kadar bilgin var? Birleşik Krallık'ın başkenti hakkında bilmen gerekenler ve sık sorulan sorular başta olmak üzere temel bilgilerle başlayalım. İngiltere'nin başkenti Londra, dünyanın en kozmopolit şehirlerinden biri olup ülkenin güney doğusunda yer alıyor. İngiltere, başlı başına bir ülke olmasına rağmen, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler ile birlikte Birleşik Krallık'ın bir parçasıdır. Londra, yoğunluk ve popülasyon bakımından Birleşik Krallık'taki en büyük şehir ünvanına sahip ve yaklaş 1500 kilometre kare büyüklüğündedir. 2022 verilerine göre Londra'nın nüfusu ben de dahil yaklaşık 10 milyon diyebiliriz. Londra, 32 ilçe ve Londra şehrini (City of London) içeren bir idari bölge olan Greater London ilçesinde yer alıyor. City of London, Londra'nın merkezinde bir bölge olup şehrin en tarihi kısmını oluşturuyor. Tower of London, Tower Bridge ve St Paul's Cathedral gibi Londra'nın en gözde turistik mekanlarının yanı sıra The Gherkin, The Walkie-Talkie (20 Fenchurch Street), The Cheesegrater (122 Leadenhall Street) gibi modern gökdelenlere ev sahipliği yapıyor. Buraları ayrı ayrı keşfedeceğiz.
Ulaşım Nasıl Sağlanır?
9 bölgeden oluşan Londra'da muhtemelen gideceğin yerler 1-6 zone denilen bölgeler arasında kalacak. Şehir merkezine en yakın bölge 1. bölge olup rakam büyüdükçe merkezden uzaklaşacaksın. Uzaklaştıkça masraflar biraz daha azalıyor, genelde bu şehirde yaşayan insanlar 1. ve 2. bölgeyi hem masraf hem de çok kalabalık olmasından dolayı pek tercih etmiyor.
Şimdi sana ulaşım için bazı ipuçları vereceğim.
Öncelikle Londra'da hangi bölgede olursan ol, ulaşım çok kolay. Bulunduğun yere yaklaşık 15-20 dakika yürüme mesafesinde mutlaka bir metro (tube diyoruz) istasyonu vardır. Artık telefon olmadan sokağa adım atmadığına göre kaybolman imkansız. Hemen City Mapper uygulamasını ücretsiz indir (reklam değil, Google ya da Apple Maps'ten çok daha kullanışlı) ve bulunduğun konum ile nereye gitmek istediğinin bilgilerini gir. Bu uygulama sana hangi ulaşım aracıyla gitmek istediğine göre tüm bilgileri sunacak. Hatta yola çıktığında hangi duraklarda olduğunu görecek, inmen gereken yere yaklaştığında uygulama sana haber verecek. (Bu arada Londra'da adres eşittir posta kodu. Çok pratik ve tüm sistemlerde posta kodunu girdiğinde kayıtlı adresin çıkıyor.)
Metroda telefonum çekmezse diye korkma çünkü her platformda bilgilendirme mevcut. İlk kez geliyorsan bu şehre trene ya da metroya binerken ve inerken bileti okutacaksın, bu durum seni şaşırtmasın. Otobüste sadece binerken okutuyorsun.
Bilet demişken gidip otomattan bilet alma devri çok geride kaldı. Oyster Card denilen bakiyeli ya da aylık kartlar mevcut ama öğrenci indirimi gibi koşullardan faydalanacaksan mantıklı. Bunun yerine kredi ve banka kartları hayat kurtarıyor. Hele bir de kartını cep telefonuna ya da akıllı saatine tanımlattıysan aşırı pratik. Çantandan kartı bulup çıkarma derdine son:)
Bu arada demiryolu grevleri olduğu zamanları TFL sitesinden takip edip otobüsü tercih etmen gereken günler olabilir çünkü son zamanlarda demiryolu çalışanlarının yaptığı grevler ulaşımın aksamasına sebep olabiliyor. Londra'daki ulaşım ağının çoğundan sorumlu yerel bir hükümet organı TFL, tüm bilgilendirmeleri internet sitesinde güncel olarak paylaşıyor. Girip sürekli kontrol edemem dersen e-mail adresinle üye olmanı öneririm çünkü tüm bilgilendirmeleri önceden paylaşıyorlar.
Karayolunu tercih edeceksen en önemli sorun rush hour denilen sabah 7:30-9:00 ve akşam 17:00-19:00 arasında çok trafik olabiliyor. Eğer turistik amaçlı seyahat edeceksen bu zamanlara denk gelmemeye özen göster derim. Böylece hem ulaşım ücreti daha düşük olur hem de kalabalıktan kaçınırsın.
Uber de ayrı bir seçenek tabi, uygulamayı indir ve zor zamanların için bir alternatif yarat.
E hadi, çıkıp dolaş biraz!
Comments