top of page
  • londradanbildiriyor

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto Sergisi Londra'da

Güncelleme tarihi: 22 Eyl 2023

"EFSANEM İLERLESİN VE DUYULSUN. KENDİME UZUN VE MUTLU BİR HAYAT DİLİYORUM!" Gabrielle Chanel
Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto
Portrait of Gabrielle Chanel. Adolph de Meyer, 1927. Illustrated London News Ltd/Mary Evans

Gabrielle Chanel'in moda dünyasına olan yolculuğu, sade bir şapkacı olarak başladı. 1909'da Paris'in Boulevard Malesherbes'deki bir dairede şapka satarak işe koyuldu. Ancak bu sadece başlangıçtı.


Chanel, başarıyı kısa sürede sağladı ve 1910'da 21 Rue Cambon'a taşındı. Bu hamle, moda imparatorluğunun temellerini atmış oldu. Marka şapka işinden giyim sektörüne doğru hızlı bir genişleme yaşadı. 1912'de Deauville'de bir butik açtı ve 1915'te Biarritz'te bir couture salonu yaptı.


Chanel'in tasarımları, o dönemin süslü ve aşırı dekoratif modasına meydan okuyan minimalist bir tarza sahipti. Esnek malzemeler kullandı, erkek giyiminden ilham alarak, hareket özgürlüğünü ve rahatlığı ön planda tuttu. Bu tarz, şık deniz tatili mekanlarının zengin müşterileri arasında anında popülerlik kazandı.


Ancak Chanel sadece bir moda tasarımcısı değil, aynı zamanda bir devrimciydi. Birinci Dünya Savaşı'nın ardından, kadınların toplum içindeki rolleri değişmeye başladığında, Chanel, bir kadının nasıl giyinmesi gerektiği konusunda yeni bir yol açtı. Sadelik ve zarafet, tasarım prensiplerinin temelini oluşturdu ve Chanel'in kariyeri boyunca bu tarz sürekli evrildi.


Bu evrime yakından tanıklık etmek istersen Londra'daki Victoria & Albert Müzesi'ndeki Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto Sergisi 16 Eylül'de başlıyor. Bu sergi, Birleşik Krallık’ta Gabrielle Chanel’in çalışmalarına adanmış ilk retrospektif sergi olma özelliği taşıyor.

Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto, Victoria & Albert Museum

Sergi Chanel’in kariyerine başladığı ilk butiklerinden birinin önünde çekilen bir fotoğraf ile başlıyor. Tasarımcının 29 yaşındaki hali, ilk bakışta şıklığın kraliçesi Coco ile pek örtüşmüyor diyebiliriz. Üzerinde parıltılı tüvit ceketleri veya inci takıları yok ama güçlü duruşu hemen kendini belli ediyor. Kariyerinin ilk yıllarından son yolculuğuna kadar onu yakından tanımak isteyenlerin çok keyif alacağı bir sergi.


Yer: Victoria & Albert Museum, South Kensington

Bilet Fiyatı: 24 Pound


コメント


bottom of page